QSTA United Dames 1 maakt zich op voor het nieuwe seizoen

Komende week starten de basketballtrainingen binnen United Basketball weer op, zo ook voor het team dat uitkomt in de Women’s Basketball League. Het team kwam de afgelopen 13 seizoenen uit onder de naam Lekdetec.nl, maar Lekdetec stopt na deze lange tijd als naamgever van dit team. Eerder werd bekend dat QSTA als nieuwe partner van de club onder andere de nieuwe naamgever wordt van het damesteam, dus komend seizoen gaat van start als QSTA United. 

Niet alleen begint het team met een nieuwe naam, maar ook met een nieuwe coach. Eind vorig seizoen werd Mark Hooiveld aangesteld als nieuwe trainer. Een mooi moment, zo vlak voor het seizoen, om de Noord-Hollander te vragen naar de ontwikkelingen en zijn verwachtingen.

Vlak voor de zomer werd je aangesteld als nieuwe trainer in de Womens Basketball League. Hoe heeft jouw zomer eruit gezien? 

Vlak voor de zomer heb ik met alle huidige speelsters gesproken en ben ik samen met de staf op zoek gegaan naar aanvullingen in de selectie. We hebben twee oude bekende aangetrokken die weer terugkeren naar Bemmel, namelijk Ilse Waanders en Bo Teulings. Van de bestaande selectie zijn we Anne van Vlijmen kwijtgeraakt, die na vele jaren koos voor een nieuw avontuur in Barendrecht. Kris Biesters hangt definitief haar schoenen in de spreekwoordelijke wilgen. 

Naast een fijne vakantie met mijn gezin heeft de zomer vooral bestaan uit veel overleggen met de coaches van onze damesteams, waarbij we gesproken hebben over de selecties, ontwikkeling van de individuele speelsters en zijn we aan de slag gegaan met het bouwen van een nieuw programma. 

Hoe ziet de selectie er nu uit voor het komende seizoen?

Belangrijk om te benoemen vind ik dat we echt werken vanuit een programma, waardoor we in wisselende selecties spelen. Natuurlijk hebben we onze vaste basis die bestaat uit: Yordi Kathmann, Yfke Hoek, Lisanne de Jonge, Asa Kantebeen, Bo Teulings, Ilse Waanders, Rinske Scholten, Denise Peters en Brechte Norel. 

Lisanne de Jonge die op 9 juli voor de tweede keer moeder is geworden zal binnenkort terugkeren in de selectie. Yfke Hoek (foto), die tijdens vorig seizoen een gescheurde kruisband opliep, verwachten we in het tweede deel van het seizoen weer terug. Haar herstel loopt voorspoedig, maar dat traject duurt altijd lang.

Catie Joosten en Mandy van Lente sluiten ook volledig bij het Dames 1 programma aan, maar zullen daarnaast ook deel uitmaken van de selectie van Dames 2. 

Binnen onze kern van 13 speelsters waar we mee starten, sluiten ook Skye Love en Janiek Wesseling vanuit VU21 aan. Zij speelde vorig seizoen in een combinatie met Landstede Hammers en maken dit seizoen de volledige overstap naar United Basketball. Ik ben erg onder de indruk van het VU21 team dat we hebben staan, daar zit veel potentie in. Er zullen dan ook regelmatig extra speelsters van VU21 aansluiten bij trainingen en mogelijk dus later ook bij wedstrijden. 

En hoe zit dat met de staf?

Steven Teunissen zal naast het coachen van de VU21 ook als assistent-coach fungeren het komende seizoen. Dennis van Mierle is als analist betrokken en zal de tactische wedstrijdvoorbereidingen en analyses voor zijn rekening nemen. René van der Wielen is als technisch manager ook heel nauw betrokken bij het team en zal ook op het veld ondersteunen. Egbert Broeren blijft onze vertrouwde teammanager. 

We zouden graag ook vrouwelijke coaches betrekken in ons programma, deze hebben we nog niet aan ons kunnen binden op dit moment. 

Je noemt nu al meermaals het bouwen van een programma, kun je daar wat meer over zeggen?

Binnen United Basketball is al jaren een gedegen jeugdopleiding aan de mannenkant actief. De ambitie is ook om dit voor de vrouwenkant verder uit te bouwen, al een ruime tijd is er in Bemmel vrouwen- en meisjesbasketball, nu willen we het moment aangrijpen om de volgende stap te maken. Dat kunnen we niet alleen en hebben daar ook de clubs in de regio bij nodig. De Nederlandse Basketball Bond is ook erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen van United Basketball als Academy. 

Binnen deze ambitie zit het aanbod om meer trainingsuren aan te bieden aan basketballsters in de regio, maar ook het uitbouwen van onze eigen meidenlijn met bijvoorbeeld een vrouwen u16 in de toekomst. Op dit moment kunnen we onze speelsters 7 basketballtrainingen per week aanbieden, naast de medische en fysieke begeleiding en mogelijkheden vanuit De Kooi. Wat in het vrouwenbasketball in Nederland nog niet zo vanzelfsprekend is. 

Samen met Batouwe Basketball kunnen we ook het team in de promotiedivisie gebruiken om speelsters vanuit onze jeugd minuten te laten maken op senioren niveau. Waarbij ook hierin het uitgangspunt is om te kijken wat het beste is voor de speelster, in de WBL op de bank of in de promo op het veld. Ik zou het wel weten… 

Afgelopen zomer hebben we onze plannen en ambities op papier gezet. In dit plan ligt de focus op onze kernwaarden, wie we willen zijn, hoe we ons organiseren en welke stappen we in de toekomst willen maken om onze jeugdopleiding voor meisjes/dames verder vorm te geven. Daarnaast staat in dit document ook onze tactische speelstijl voor de komende seizoenen. Samen met René van der Wielen, Dennis Mooibroek (coach Batouwe Basketball Promotiedivisie team), Dennis van Mierle en Steven Teunissen werk ik hieraan. Dat plan is nu in concept klaar, maar het blijft een document waarin we continu blijven werken en ontwikkelen.

Het seizoen gaat van start op 16 september met een thuiswedstrijd tegen Startportaal Binnenland. Hoe ziet het voorbereidingsprogramma eruit?

We hebben een vol, maar zeer mooi voorbereidingsprogramma kunnen samenstellen. Egbert Broeren (teammanager) heeft hier veel werk voor verricht in de zomer. Naast de vele trainingsmomenten, spelen we in aanloop naar het seizoen iedere week een oefenwedstrijd. Om de fans alvast warm te maken voor het nieuwe seizoen doen we voornamelijk in De Kooi. Het laatste weekend voor de competitie reizen we met het team af naar België voor een teamweekend met twee oefenwedstrijden. 

De oefenwedstrijden in Bemmel:

Zondag 20 augustus om 10:30 uur vs Zorg & Zekerheid Leiden

Zondag 27 augustus om 15:45 uur vs Waregem

Zondag 3 september om 13:00 uur vs Sparta Bertrange

Wat zijn de verwachtingen voor het komende seizoen?

Dat is erg lastig om te zeggen, aangezien er veel wisselingen bij teams zijn geweest. Wij hebben helaas (nog) niet de mogelijkheid om (buitenlandse) speelsters aan ons te binden om het team te versterken, hierin is het grootste aandachtspunt de huisvesting. Daar moeten we als organisatie kijken om de volgende stappen te zetten.

Het komende seizoen ligt voor ons de focus op het verder uitrollen van ons programma en de speelsters individueel beter maken. Dan gaan we als team ook verder groeien en denk ik dat we écht leuke wedstrijden kunnen gaan spelen. 

Wat kan het Gelderse publiek verwachten van QSTA United?

Mijn stijl is erg energiek, dat is ook wat ik van de speelsters verwacht. Uitslagen zijn belangrijk, maar in de fase waarin we zitten wat minder van belang. Hard knokken op trainingen en tijdens wedstrijden gaat ons beter maken. Dat enthousiasme dat we willen uitstralen op het veld. En moet er ook voor zorgen dat het Gelderse publiek zo enthousiast raakt dat ze ons blijven supporten. Ik kijk er naar uit om maandag van start te gaan!