Tweedaags United Basketball Talent Tournament een internationaal succes!

BEMMEL – Voor de achtste keer organiseerde de Gelderse Topsport organisatie een toernooi voor talentvolle basketballers uit binnen- en buitenland. In 2016 vond de allereerste editie plaats van het toernooi dat toen de naam Firestarter droeg. De organisatie was toen al in handen van United Basketball, dat toen TBG Dragons heette. In de 2023 editie namen 35 teams uit Nederland, België en Duitsland deel. In de thuishaven van de Gelderse basketballorganisatie, Sportcentrum de Kooi, werden de wedstrijden op drie velden gespeeld. Op zaterdag speelde de U14 en U16 hun toernooi, op zondag was het de beurt aan de mannen U18/19 en de vrouwen U21/senioren. 

Er was veel spanning en sensatie te beleven tijdens het United Basketball Talent Tournament. In de meeste wedstrijden zaten de teams dicht bij elkaar en werd er op een hoog niveau gespeeld. Zo werd de finale bij de Mannen U16 tussen MBCA Amstelveen en Elite Academy Antwerp beslist na een dubbele verlenging. De tribunes waren, zeker op de zaterdag, ook goed gevuld met enthousiaste supporters. 

“Het toernooi staat erg goed aangeschreven en we zien ieder jaar de interesse groeien”, vertelt Steven Teunissen, een van de organisatoren van het United Basketball Talent Tournament. “We hebben dit jaar een aantal clubs teleur moeten stellen, ondanks dat we de poules al hadden uitgebreid van 8 naar 10 teams was het al snel gevuld. Na een aantal edities met wat minder buitenlandse teams mochten we dit jaar 4 teams uit België en 5 Duitse teams verwelkomen. ”. Met het Duitse team BonnRhondorf werd zelfs een uitwisseling opgezet voor het toernooi. “Onze teams zijn in Bonn geweest voor een leerzame stage en hebben daar gelogeerd bij de families van de Duitse spelers, tijdens het Talent Tournament deden we dat natuurlijk andersom”, vervolgde Teunissen. 

Het toernooi vindt altijd plaats in het laatste weekend voordat de competities in de landen weer beginnen, een bewuste keuze: “Als team wil je graag zo laat mogelijk in de voorbereiding tegen goede tegenstanders spelen. Ons toernooi geeft de teams de kans om zichzelf te meten met gelijkwaardige tegenstanders. Dat bereiken we alleen door het toernooi zo laat als mogelijk voor de competitie te spelen”. 

“We hebben een prachtige samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond. In het weekend voor de competitie vindt een bijscholing plaats voor de scheidsrechters die wij hosten tijdens het toernooi. De scheidsrechters die dan de scholing bezoeken kunnen dan het direct in de praktijk brengen. De NBB zorgt voor goede begeleiding van de scheidsrechters, zodat zij zichzelf kunnen ontwikkelen en wij hebben goede scheidsrechters voor ons toernooi. Op zondag wordt zelfs de landelijke talentengroep ingezet,”. 

Op de vraag of er ook volgend jaar weer een Talent Tournament gaat plaatsvinden, antwoordt Teunissen volmondig: “Natuurlijk”. Deze editie zal naar alle waarschijnlijk plaatsvinden in het weekend van 14 & 15 september 2024. “We evalueren de komende weken het toernooi en gaan ook met onze partners weer in gesprek. Onze ambitie is zeker om volgend jaar weer het toernooi te organiseren, veel teams hebben al geïnformeerd naar de datum zodat ze alvast kunnen reserveren. We willen ook gaan kijken naar de verdeling van de dagen, met name omdat we de meisjes-/vrouwenkant van het toernooi ook graag willen laten groeien.”.  

De foto’s van het evenement, gemaakt door huisfotograaf Hennie van Diest, zijn via deze link te bekijken.

EINDSTANDEN